Brak produktów w koszyku.
WHISKY GLENMORANGIE 40% 0,7L + szklanka
207,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 207,00 zł.
Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.
Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: “Handcrafted by the Sixteen Men of Tain” (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain).
Trunek dojrzewał przez 10 lat w beczkach po bourbonie z czego 30% stanowią tzw “artisan cask” (wykonane z białego dębu amerykańskiego pochodzącego z gór Ozark i suszonego powietrzem.)
Zapach: Słodki, dojrzałe owoce, brzoskwinie, łagodna mięta, wanilia, banan, lody kokosowe, mango, mandarynki, pokrzywy.
Smak: Kremowy, owocowy, wanilia, nuty cynamonu i dębiny.
Finisz: Miętowy i orzeźwiający.
Out of stock
Description
UWAGA!!! NIE WYSYŁAMY ALKOHOLU W PRZYPADKU ZAMÓWIEŃ OD OSÓB PRYWATNYCH, TYLKO ODBIÓR OSOBISTY NA UL. ŚW. STANISŁAWA 12 W WARSZAWIE!!! W przypadku opłacenia zamówienia alkoholu z wysyłką, przy zwrocie pieniędzy zostanie potrącona prowizja DOTPAY!
Glenmorangie – destylarnia whisky w miejscowości Tain położonej w regionie Highland w północnej Szkocji. Stworzyła ona najlepiej sprzedającą się dziś w Szkocji single malt whisky, jedną z najbardziej znanych i cenionych marek tego napoju, o tej samej zresztą nazwie, na świecie.
Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.
Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: “Handcrafted by the Sixteen Men of Tain” (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain).
Trunek dojrzewał przez 10 lat w beczkach po bourbonie z czego 30% stanowią tzw “artisan cask” (wykonane z białego dębu amerykańskiego pochodzącego z gór Ozark i suszonego powietrzem.)
Zapach: Słodki, dojrzałe owoce, brzoskwinie, łagodna mięta, wanilia, banan, lody kokosowe, mango, mandarynki, pokrzywy.
Smak: Kremowy, owocowy, wanilia, nuty cynamonu i dębiny.
Finisz: Miętowy i orzeźwiający.
Reviews
There are no reviews yet.