Brak produktów w koszyku.
Wino Chianti Classico Passonero 0,75L
79,00 zł
Poprzednia najniższa cena: 79,00 zł.
PASSONERO CHIANTI CLASSICO DOCG (Denominazione Origine Controllata e Garantita) SZCZEP WINOGRON Sangiovese 80% i Canaiolo 20% ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 13,5% REJON PRODUKCJI produkowane na terenie wzgórzystym rejonu Sieny i Florencji. WZMIANKI HISTORYCZNE: …
Out of stock
Description
UWAGA!!! NIE WYSYŁAMY ALKOHOLU KURIEREM W PRZYPADKU ZAMÓWIEŃ OD OSÓB PRYWATNYCH, TYLKO ODBIÓR OSOBISTY NA UL. ŚW. STANISŁAWA 12 W WARSZAWIE!!! W przypadku opłacenia zamówienia alkoholu z wysyłką, przy zwrocie pieniędzy zostanie potrącona prowizja DOTPAY!
PASSONERO CHIANTI CLASSICO DOCG
(Denominazione Origine Controllata e Garantita)
SZCZEP WINOGRON Sangiovese 80% i Canaiolo 20%
ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 13,5%
REJON PRODUKCJI produkowane na terenie wzgórzystym rejonu Sieny i Florencji.
WZMIANKI HISTORYCZNE:
Nazwa Chianti Classico jest dziś identyfikowana ze znanym herbem Czarnego Koguta i
zarezerwowana dla win produkowanych w najstarszych częściach Chianti, które już od 1700 r. są
przypisywane Wielkiemu Księciu Toskańskiemu Cosimo III. Legenda głosi, że symbol Czarnego
Koguta był godłem Unii Chianti który od 1300 r. zarządzał tymi ziemiami. Mówi się również, że
władza którą florentczycy zdobyli na tych ziemiach i wytyczenie granic ich panowania zostało
rozstrzygnięte przez dwóch rycerzy: jednego z Florencji a drugiego ze Sieny za sprawą dość
specyficznego wyzwania. Granice dwóch miast zostały wyznaczone w punkcie, w którym dwaj
rycerze obudzeni pianiem koguta się spotkali. By obudzić rycerzy załoga sieneńska wybrała
pięknego białego koguta podczas gdy załoga florentyńska wybrała czarnego koguta, któremu
dawano niewiele do jedzenia, przez co piał jeszcze przed świtem. W ten sposób rycerz florentyński
zawędrował do miejsca niewiele odległego od Sieny, gdzie to spotkał się z rycerzem sieneńskim. .
TEREN UPRAWY
teren wzgórzysty o wysokości nie przekraczającej 700 m n.p.m. składa się w większości z podłoża
piaszczystego, wapienno – marglistego, łupków ilastych, piachu z obecnością otoczaków lub kamieni
marglowych (tzw. szkielet w języku technicznym)
RODZAJ UPRAWY Prowadzenie latorośli na słupach podporowych, Guyot
GĘSTOŚĆ NASADZEŃ Przynajmniej 3300 roślin/ha
WYDAJNOŚĆ NA HEKTAR wydajność winogron na hektar nie przekracza 75 q. Maksymalna wydajność winogron w winie nie
przekracza 70 %.
CZAS WPROWADZENIA DO
SPRZEDAŻY Od 1 października roku następującego po winobraniu.
WYRÓB WINA I DOJRZEWANIE
Po wnikliwej kontroli i analizie winogron zostało ustalone, że najkorzystniejszym czasem zbiorów
jest połowa października. Fermentacja alkoholowa zostaje przeprowadzona w kadziach ze stali
nierdzewnej w kontrolowanej temp. 26/28°C przez ok. 10 – 15 dni z maceracją skórek, używając
techniki systematycznego mieszania. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino przelewane jest
do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie przechodzi fermentację jabłkowo – mlekową. Następnie
przechowywane jest w drewnianych kadziach przez krótki czas, gdzie poddawane zostaje starzeniu
po czym przelewa się je do butelek.
CHARAKTERYSTYKA ORGANOLEPTYCZNA:
Posiada kolor ciemno czerwony przechodzący w kolor granatu po procesie starzenia; wino gęste i
mocne o dobrej strukturze i zapachu dojrzałych owoców; w smaku aksamitne i miękkie od taniny.
Reviews
There are no reviews yet.